Hvad er købsaftalen i en bolighandel?

Denne underside er ikke blevet opdateret for nylig og kan indholde uaktuelt eller forældet indhold.

Du er dog velkommen til at læse mere om salea.dk her

 

En købsaftale i en bolighandel er kort sagt, en kontrakt køber har med sælger. Denne kontrakt indeholder alle vilkår for selve handlen. Købsaftalen er det vigtigste dokument i en handel, og skal derfor indeholde rigtig mange oplysninger, som har relevans for handlen.

En købsaftale er en sammenfatning af alle de vigtige oplysninger, der måtte være i en handel. Det er meget forskelligt, hvilke vilkår der indgår i en sådan købsaftale alt efter, hvilken ejendomsmægler man har. Denne købsaftale udarbejdes altid af enten sælger eller ejendomsmægler, dog kan det i nogle tilfælde også være et samarbejde mellem sælger og ejendomsmægler.

Det endelige bevis for handlen

En købsaftale er er et bevis på, at man har indgået en handel. Den er først bindende, når både sælger og køber har skrevet under. Når køber underskriver købsaftalen kaldes det for et købstilbud. Da købsaftalen kan være meget forskellige fra ejendomsmægler til ejendomsmægler, anbefales det, at tage en snak med en rådgiver først.

Det er altid en god idé at søge hjælp og rådgivning, så man ikke ender med at blive snydt i en handel. Derfor er det bedst at finde en rådgiver, som har forstand på bolighandel og alt det juridiske som dertil høre. Hvis man føler sig usikker i bolighandel og ikke føler, at man har særlig meget styr på det, så kan det være en fornuftig idé, at søge hjælp hos en boligadvokat, som kan stå for samtalen og hele arbejdet med selve købsaftalen. På den måde undgår man komplikationer og eventuelle fejl i købsaftalen.

Grundlæggende vilkår går igen

Der er dog nogle basale vilkår der går igen gennem de forskellige købsaftaler.  Man kan sige, at en købsaftale er en samling af oplysninger, med vigtig information i forbindelse med en ejendomshandel. Eksempelvis vil der i en købsaftale være basale og grundlæggende oplysninger om:

  • sælgers og købers navne
  • sælger og købers adresser
  • ejendommens beliggenhed samt
  • overtagelsesdag af ejendommen og
  • selve ejendommens beliggenhed

De vigtigste vilkår, som indgår i sådan en aftale, er aftalen om pris og overtagelse. Derudover er der også mange andre vilkår, som er vigtige. Det kunne eksempelvis være salgsopstillingen, som kort sagt fortæller, hvile ejendele, som følger med i handlen.

Her kunne der være tale om garage, have, skur osv. I denne salgsopstilling indgår også oplysninger om grund og etageareal. Det er altid vigtigt og bedst, med en detaljeret købsaftale, og lige ledes sørge for, at man får læst den ordentligt igennem. Derved undgår man efterfølgende lange og utrættelige diskussioner, som sjældent har en god slutning.

Hvem griber først pennen?

Der er ingen regler om, hvem der skal underskrive købsaftalen først. Derfor er det op til den enkelte køber og sælger, hvem der griber pennen først. Dog er det til stor fordel, at begge parter skriver under på samme tid. På den måde undgår man flest komplikationer. Hvis det viser sig, at det er sælger, som skriver under først, formuleres købsaftalen som et salgstilbud. Hvis ikke køber underskriver og hermed accepterer salgstilbuddet inden for en hvis acceptfrist, er sælger frit stillet, og kan dermed sælge ejendommen til anden side.  Hvis det derimod er køber der underskriver først, anses dette som et købstilbud. Her gælder de samme regler. Sælger skal nu underskrive inden acceptfristen udløber. Dog kan køber altid trække tilbuddet tilbage såfremt sælger ikke har underskrevet.

Selvom købsaftalen er bindende, så snart både køber og sælger har skrevet under, så er der stadig fortrydelsesmulighed. Det forholder sig nemlig således, at man som køber har seks dages fortrydelsesret på det allerede underskrevet køb. Hvis man vælger at indgå en fortrydelse, skal køber dog betale en godtgørelse på 1 % af købesummen.

Endelig ikrafttrædelse

Hvis man vil have et godt overblik over, hvornår det endelig køb af en ejendom er indgået er der nogle vigtige punkter man skal huske på. Købsaftalen er nemlig først endelig, når man enten har fået en advokat eller et pengeinstitut til at godkende aftalen, såfremt man har indsat et advokatforbehold og bankforbehold (hvilket er ganske standard). Når udbetalingen er deponeret, og købers øvrige økonomiske forhold er helt afklaret. Ligeledes er aftalen først helt i hus, når køber ikke længere har mulighed for fortrydelse, dvs. seks dage efter underskrivelse fra begge parter.

Du kan også læse lidt om ansvaret i forbindelse med salget af en bolig her.

Kontakt mig

Udfyld dine kontaktinformationer, samt oplysninger om den bolig du ønsker at sælge. Mere skal der ikke til

* Navn
* Telefon
* E-mail
Bolig
Adresse
Post/by

Som minimum skal felter markeret med * udfyldes

Kontakt mig

Udfyld dine kontaktinformationer, samt oplysninger om den bolig du ønsker at sælge. Mere skal der ikke til

* Navn
* Telefon
* E-mail
Bolig
Adresse
Post/by

Som minimum skal felter markeret med * udfyldes